В момента жената получава обезщетение за бременност и раждане за срок до 410 дни. За база при изчисляване на това обезщетение се взема дохода от последните 24 месеца върху, който се е осигурявала майката за риска ОЗМ. Ако в този период има период, в който не е била осигурена за ОЗМ, ползвала е неплатен отпуск, който не се зачита за трудов стаж или е ползвала отпуск за отглеждане на дете за база се взема МРЗ. Ако през това време е ползвала обезщетение за временна неработоспособност се взема дохода, от който е изчислено това обезщетение. Така получения доход се разделя на броя на работните дни по календар в този период и 90% от полученото е дневният размер на обезщетението за бременност и раждане.
След като изтече този срок тя има право на отпуск за отглеждане на малко дете до навършване на 2 години на детето.
Възнаграждението за ползване на платен годишен отпуск се определя на база на възнаграждението, в последния месец преди отпуската, в който има отработени най-малко 10 дни.
Обезщетението за временна неработоспособност се определя на база осигурителният доход за последните 18 месеца преди неработоспособността и е 80% от средно дневния осигурителен доход. Базата за изчисляване се определя така, както писах по-горе за бременност и раждане. Така, че трябва да си направите сметка според конкретния случай.

Kaktus15,  благодаря за изчерпателния отговор. Ще предам дословно отговора , а тя да си вземе решението сама.

Здравейте,
Моя приятелка се интересува по следния въпрос. В момента е в отпуск за първо дете до 410 ден, който свършва на 09.09.2013 г. Освен това е бременна и термина  е на 15.11.2013г, т.е от 01.10.2013 г. би следвало да излезе в 45 дневния болничен за бременност и раждане. Нейния въпрос е следния: За времето от 10.09.2013г. до 30.09.2013 г., които са 20 календарни дни, или 15 работни дни, кое ще е по изгодно за нея - да ползва платен годишен отпуск от минали години, или да си вземе болничен, докато излезе в 45 дневния за бременност и раждане. С една дума за въпросните дни от месец септември дали няма да се получи намаление на обезщетението, което би се отразило за по-нататък.
В темата има много компетентни момичета и ще съм много благодарна, ако някой се включи с отговор.
8,259% е увеличението на числото.